Het is ondertussen een aantal jaar dat de wetgeving rond het te ontlenen bedrag op je vastgoedaankoop aangescherpt is door de overheid. Dit in eerste instantie om een groep kopers te beschermen tegen overlenen. Betekent dit dat niemand op vandaag nog 100% mag lenen? Het antwoord is volmondig NEE!

De deur staat nog op een kier voor kandidaat-kopers die voldoen aan een aantal criteria. Alleen moeten de kredietverleners het aantal kopers in deze categorie beperken en overwegen wie zij wél/niet aanvaarden voor dergelijke dossiers. Lees snel verder en ontdek er alles over!

Huis kopen zonder spaargeld

Huis kopen zonder spaargeld: verschillende formules mogelijk

Je zou haast denken dat je binnenkort geen huis meer kan kopen als je niet eerst 30 à 40.000 euro opzij hebt gezet. Zo’n spaarboek helpt natuurlijk, maar als je niet over zo’n appeltje voor de dorst beschikt, hoeft dat geen hindernis of struikelblok te zijn. iFinco gaat steeds op zoek naar haalbare oplossingen dat doen we voor elke kredietvrager op zijn eigen maat en noden.

iFinco begint elke cijferoefening met twee belangrijke vragen:

  1. Bij welke maandelijkse aflossing voel je je comfortabel? Met andere woorden: hoeveel marge hou je over na betaling van de hypotheekaflossing?
  2. Welke potentiële evolutie zit er in jouw inkomen over de jaren heen?

Op basis van de antwoorden op deze vragen bekijken onze kredietexperts welke formule het beste past bij jouw individuele situatie. Er zijn immers verschillen de formules mogelijk:

DE STARTERSHYPOTHEEK

Een startershypotheek heeft in aanvang lagere maandlasten, die gestaag stijgen. Het is een ideale kredietvorm voor jonge mensen, starters of mensen die in de toekomst uitzicht hebben op een hoger loon.

KREDIET MET MAANLASTBEPERKING DOOR OPSPLITSING VAN KAPITAAL

Hierbij wordt een systeem op maat uitgewerkt waarbij de totale te lenen som wordt opgesplitst in een deel kapitaal en interest
– zoals bij een normaal krediet – en een deel waarbij je enkel interesten afbetaalt. Hiermee kan je de maandlasten laag houden.

HERGROEPERING VAN KREDIETEN

Heb je reeds kredieten lopen en wordt het maandelijks af te lossen bedrag te zwaar? Dan kan een hergroepering van kredieten een oplossing zijn. Dit wilt zeggen dat we meerdere lopende kredieten samenvoegen in één groot, voordeliger krediet. Hierdoor zakt de maandelijkse aflossing en krijg je meer financiële ademruimte.

MEER OVER HERGROEPERING

Kan ik de aankoopkosten van een woning mee financieren?

Jazeker, bepaalde kredietinstellingen voorzien hiervoor oplossingen. Dit kan op verschillende manieren. We geven heel graag meer toelichting bij een afspraak. Ouders, grootouders of familieleden moeten hele maal niet hun spaarboekje plunderen om jou als koper bij te springen.

MAAK EEN AFSPRAAK

Hoe zit het dan met de rentevoet?

Als je met een beperkte of geen spaarpot een huis wilt kopen, heeft dit vooral een impact op je rentevoet: hoe meer je leent, hoe groter het risico is voor de bank. Logischerwijs gaat een hoger risico gepaard met een hogere rentevoet.

De quotiteit (= verhouding tussen wat je leent en de waarde van de woning) bepaalt de impact op de rentevoet: lenen aan een quotiteit <80% is beduidend goedkoper dan >90%. Je betaalt als het ware een extra premie voor het risico dat de bank neemt in jouw dossier. Maar zoals we bij aanvang van dit artikel al aangaven: meer dan 80% lenen kan dus weldegelijk!

Lenen bij grootbanken: dure nevenproducten

Belangrijk om nog mee te nemen in de haalbaarheid van de maandlast: grootbanken verplichten hun klanten vaak om bovenop hun hypotheeklening ook dure nevenproducten af te nemen. Bij iFinco is zoiets niet aan de orde. Wij waken erover dat ook de nevenproducten scherp zijn qua prijs: zowel voor de brandverzekering als de schuldsaldoverzekering zoeken wijn naar het scherpste tarief.

iFinco doet niet alleen zijn best voor kandidaat-kopers. Ook voor wie al gekocht heeft, maar op zoek is naar een betere deal, halen onze kredietexperten het onderste uit de kan. Van zodra we de mogelijkheid hebben om het tarief met +- 0,50 % te laten zakken, is het de moeite om minstens een volledig vrijblijvende herfinancieringsoefening te maken.

Wens je je huidige woning te verbouwen of een extra eigendom te kopen dan kan dit evenzeer passen in een plan van herfinanciering, waarbij je zowel voor de afbetaling van de lopende lening alsook voor de verbouwing een beter tarief kan bekomen. We weten – jammer genoeg uit ervaring – dat veel grootbanken niet geneigd zijn om nog een beter tarief te geven eens je een hypotheek hebt lopen. Bij iFinco kan dat dus wél.

Huis kopen zonder spaargeld: laat je adviseren door iFinco

Benieuwd wat de mogelijkheden zijn wanneer je niet over een groot spaarboekje beschikt? Maak een vrijblijvende afspraak met onze kredietexperts om jouw situatie te bespreken. We helpen je graag verder!

Maak vrijblijvend een afspraak