Vraag jij je soms af wat er gebeurt met het onroerend goed van jou en je partner als er met jou iets voorvalt? Je wil dat het onroerend goed na je overlijden zo kosteloos mogelijk naar je partner kan gaan, zonder dat je hiervoor bijvoorbeeld moet voor huwen of wettelijk samenwonen. Hier kan een beding van aanwas je bij helpen. Wat is dat en wanneer kan je het toepassen? Daar vertellen wij jou alles over in deze blog.

Koppels zien hun notaris vaak pas voor de eerste keer bij de aankoop van hun woning.

Ze worden hierdoor niet altijd voldoende op voorhand geïnformeerd met wat de gevolgen zijn als bijvoorbeeld één van de 2 eigenaars/ontleners komt te overlijden. Een beding van aanwas moet opgenomen worden in de akte en moet dus best op voorhand worden besproken. Wij bij iFinco nemen dit onderdeel ook mee in het adviesgesprek. We kunnen snel beoordelen of het interessant is voor de klanten om voor de akte een gesprek te hebben met de notaris over de verschillende samenlevingsvormen.

Wat is een beding van aanwas?

Het beding van aanwas is een kanscontract waarbij de partijen overeenkomen dat het aandeel van hun onroerend goed bij een overlijden van één van de twee gratis naar de langstlevende zal gaan.

Stel: jij en je partner kopen samen een woning. 1 van jullie komt te overlijden. Als je dan een beding van aanwas hebt opgesteld, kan je er op die manier zeker van zijn dat het onroerend goed na het overlijden naar je partner zal gaan en dus niet naar de wettelijke erfgename (bv. kinderen). Dit omdat feitelijk samenwonende partners niet standaard van elkaar erven. Wettelijk samenwonende en gehuwde koppels hebben wel erfrecht.

Beide levensverwachtingen moeten hetzelfde zijn.

Aangezien je niet op voorhand weet wie eerst zal sterven, moeten de kansen even groot zijn op het moment van het beding van aanwas. Ter verduidelijking:

  • Er mag geen sprake zijn van een grote leeftijdsverschillen tussen de partijen
  • Je mag niet ernstig ziek zijn

Wat zijn de kosten van een beding van aanwas?

Eén van de populairste redenen dat het beding van aanwas gebruikt wordt, is omdat het fiscaal interessant kan zijn. Zo moet je op het deel van de persoon die het eerst sterft geen erfbelastingen betalen. Je moet wel hetzelfde registratierecht als destijds betalen bij aankoop van je onroerend goed, bijvoorbeeld:

  • Registratierechten waren 100% bij de aankoop (dus elk 50%). Na het overlijden moet je nog eens een % registratierechten betalen op 50% van het deel van je overleden partner.

Let wel op, als het om de gezinswoning gaat, is een erfenis voordeliger dan een beding van aanwas. Op een gezinswoning betaal je namelijk geen successierechten. Voor alle duidelijkheid: de gezinswoning is de plaats waar jullie gedomicilieerd zijn.

Voordelen en nadelen:

Uiteraard zijn er ook voor- en nadelen aan een beding van aanwas verbonden. We sommen ze even voor je op zodat je niet voor verrassingen komt te staan:

Voordelen:

  • Het grootste voordeel is dat de langstlevende partner in het huis kan blijven wonen
  • Erfgenamen van de overleden partner kunnen de woning dus niet opeisen
  • Je moet geen erfbelastingen betalen

Nadelen:

  • Je moet dezelfde ‘levenskansen’ hebben, anders kan je geen beding van aanwas aangaan. (Er mag dus geen partner ernstig ziek zijn of veel ouder)
  • Als je het beding van aanwas wil opzeggen moet je dat samendoen
  • Erfenis kan voordeliger zijn dan een beding van aanwas

Kan je een beding van aanwas verbreken?

Een beding van aanwas verbreken kan, maar beide betrokken partijen moeten akkoord gaan. Je kan best in je akte een opzegmogelijkheid laten zetten, bv. dat het geldt zolang je samenwoont.

Meer weten over beding van aanwas? Kom langs of maak een afspraak, we bespreken jouw persoonlijke situatie en maken je wegwijs in de voor jou meest voordelige formules.

Afbeelding1