Wie een woning of appartement met een slechte EPC-waarde koopt én dat pand binnen de 5 jaar grondig renoveert, kan bij de kredietgever - naast de hypothecaire lening voor het pand - ook het renteloos renovatiekrediet aanvragen.

Wil jij weten of je in aanmerking komt en wat dat renovatiekrediet nu juist is? Lees dan zeker verder, want wij leggen het je in deze blog helemaal uit!

I Finco blog afbeeldingen

Wat is het renteloos renovatiekrediet?

Het renteloos renovatiekrediet is een initiatief van de Vlaamse regering om renovaties van panden aan te moedigen. Sinds 2021 kunnen nieuwe eigenaars van een woning of appartement, naast het verwerven van een hypothecair hoofdkrediet om het pand af te lossen, ook beroep doen op het renteloos renovatiekrediet wanneer zij dit pand binnen de 5 jaar grondig renoveren.

De rente die je op het renovatiekrediet betaalt, wordt volledig terugbetaald. Vanaf 1 januari 2023 werd het renteloos renovatiekrediet hervormd naar een renovatiekrediet met rentesubsidie (korting ten opzichte van de marktrentevoet). Kortom: hoe grondiger de woning gerenoveerd wordt, hoe groter de korting.

Wanneer kan je beroep doen op het renteloos renovatiekrediet?

Wanneer kan je beroep doen op het renteloos renovatiekrediet?

  • De woning of het appartement moet gelegen zijn in het Vlaamse Gewest.

  • Het gaat over de aankoop van een woning of appartement sinds 2021. Het moet gaan over verwerving in volle eigendom (100% natuurlijke personen). ‘Aankoop’ kan ook gaan om het volgende:
    - In volle eigendom na schenking of erfenis waarvoor een hypothecair hoofdkrediet aangegaan wordt om uit onverdeeldheid te treden.
    - De uitkoop van het deel van het hoofdkrediet van de mede-kredietnemers door een van de andere kredietnemers, bijvoorbeeld in geval van een echtscheiding.
  • De woning of het appartement is voornamelijk bestemd voor particuliere (privé)doeleinden. Je kan dus geen renovatiekrediet aanvragen voor een gebouw met EPC niet-residentieel.
  • Het pand heeft een ondermaatse energieprestatie. Dit wilt zeggen dat de woning of het appartement bij eigendomsoverdracht in 2023 een EPC-label van E of F moet hebben.

Aan welke voorwaarden moet je verder voldoen?

  • Er moet een hypothecair hoofdkrediet zijn voor de verwerving van het pand. Je kan het renteloos renovatiekrediet enkel en alleen gelijktijdig en samen afsluiten met dit hoofdkrediet.
  • Het renovatiekrediet moet hoofdzakelijk dienen voor de renovatie, of sloop- en heropbouw van het pand.
  • De maximale looptijd van het renovatiekrediet bedraagt 20 jaar en mag niet langer zijn dan de looptijd van het hoofdkrediet voor de aankoop van het pand.
  • De woning moet binnen vijf jaar na datum van de aankoop energiezuinig gerenoveerd worden. Dit betekent dat de EPC-label van het pand aanzienlijk verbeterd moet zijn:
Foto 31 01 2023 om 13 42

Hoeveel kan ik lenen?

Vanaf 1 januari 2023 werd het renteloos renovatiekrediet omgevormd tot een rentesubsidie. Dit wilt zeggen dat je een korting krijgt ten opzichte van de marktrentevoet, afhankelijk van de grootte van de renovatie. Hoe energiezuiniger je renoveert, hoe groter de rentesubsidie.

I Finco blog afbeeldingen 1

Terugbetalingswijze van de rente

Je vraagt je nu misschien af: allemaal goed en wel, maar hoe krijg ik die rente dan terugbetaald? In eerste instantie betaal je het krediet (kapitaal + intresten) gewoon terug aan de financiële instelling waar je het hoofdkrediet en renovatiekrediet bent aangegaan.

Voldoe je aan de voorwaarden, dan betaalt de Vlaamse overheid je jaarlijks terug via het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) in de vorm van een rentesubsidie. Dit bedrag wordt berekend op basis van een kortingspercentage afhankelijk van de te behalen EPC-score.

Hoe vraag je het renteloos renovatiekrediet aan?

Het renovatiekrediet of de rentesubsidie moet altijd samen en gelijktijdig met het hoofdkrediet voor aankoop van het pand worden afgesloten bij dezelfde kredietgever.

Dit kan je dus doen bij de bank, maar kan je ook aanvragen bij een kredietmakelaar zoals iFinco. Benieuwd wat de voordelen zijn van een kredietmakelaar t.o.v. grootbanken? Je leest het hier!

Meer weten over renteloos renovatiekrediet? Kom langs of maak een afspraak, we bespreken jouw persoonlijke situatie en komen samen tot een oplossing!