Ben jij van plan om binnenkort een woning aan te kopen? Goed nieuws, want vanaf januari 2023 treedt de hervorming van het notariaat in gang waardoor de kosten bij de aankoop van een woning fors zullen dalen. Ook het statuut van de notaris zal worden gemoderniseerd. Vincent van Quickenborne, minister van Justitie, noemt het de belangrijkste hervorming van het notariaat in de laatste 70 jaar.

I Finco Coverfoto Blogs 3
WELKE KOSTEN KOMEN KIJKEN BIJ DE AANKOOP VAN EEN WONING?

Wie een woning aankoopt, betaalt niet enkel de aankoopprijs. Er komen nog heel wat andere kosten bij kijken, zoals:

  • De registratierechten (die onlangs verlaagd werden in Vlaanderen voor de eerste en enige woning die je aankoopt)
  • De notariskosten, waaronder …
    • Het ereloon van de notaris
    • Administratiekosten voor het opstellen van de akte
    • Registratie van de akte bij hypotheekkantoor (230 euro)
  • De kredietkosten voor de hypothecaire lening van je woning

Heel wat kosten om rekening mee te houden dus. Gelukkig dalen de notariskosten vanaf januari 2023, wat de aankoop van een woning voor starters iets toegankelijker maakt.

VANWAAR DE HERVORMING VAN HET NOTARIAAT?

De tarieven van notarissen zijn hopeloos verouderd. De honoraria van notarissen zijn immers niet meer aangepast sinds de jaren ’50, met een kleine uitzondering in 1980. Met andere woorden: de notariskosten dateren uit een tijd dat er nog geen computers bestonden en de aktes nog met de hand moesten worden geschreven. Dat is vandaag natuurlijk helemaal anders.

Een publicatie van het zogeheten Prijzenobservatorium, een onderdeel van de FOD Economie, bevestigde dat de notariskosten niet meer van deze tijd zijn. Vandaar de beslissing om het notariaat grondig te hervormen.

WAT VERANDERT ER PRECIES?

Vermindering notariskosten

Om te beginnen wordt er fors geknipt in de administratieve kosten: deze worden forfaitair vastgelegd op respectievelijk 750 en 550 euro voor de aankoopakte en kredietakte. Bij de verkoop van appartementen en verkavelingen, waarbij dezelfde notaris doorgaans telkens dezelfde basisakte kan verlijden, kan slechts een verlaagd forfait van 550 euro voor administratieve kosten worden aangerekend.

Daarnaast daalt het ereloon van de notaris. Afhankelijk van de aankoopsom kan de korting oplopen tot 12% voor de aankoopakte en zelfs tot 20% voor de kredietakte.

Dankzij de nieuwe aanpassingen zal je als koper dus voortaan zo’n 1.000 euro kunnen besparen op de combinatie van beide akten voor een modale woning tussen de 150.000 en 300.000 euro. Voor woningen vanaf 800.000 euro biedt de hervorming geen voordeel meer tegenover de oude regeling, daar zullen de aankoopkosten zelfs stijgen.

De verminderde tarieven zullen daarenboven enkel gelden voor de aankoop van een enige eigen woning, waarin de koper ook zelf gaat wonen. De koper moet een natuurlijk persoon zijn, geen vennootschap dus. De hervorming geldt voor verkopen uit de hand, maar ook voor openbare verkopen. Ook kangoeroewoningen en co-housingpanden komen in aanmerking.

Meer transparantie en rechtszekerheid

Naast de lagere tarieven kiest minister van Quickenborne ook voor meer transparantie en rechtszekerheid. Notarissen zullen een helder overzicht moeten geven van de verschillende kosten die met een akte gepaard gaan. Hun factuur moet een onderscheid maken tussen erelonen, uitgaven aan derden en administratieve dossierkosten, bijvoorbeeld voor opzoekingswerk.

WONING KOPEN? LAAT JE BEGELEIDEN DOOR IFINCO

Er komt dus heel wat kijken bij de aanschaf van een woning. Bovendien zijn er vaak heel wat aparte kosten bij een aankoop afhankelijk van jouw specifieke situatie. Om zeker te zijn van het totale kostenplaatje, ga je best eens langs bij een kredietspecialist zoals iFinco. Wij voeren het rekensommetje graag voor je uit. Bovendien heb je niets te verliezen, want ons advies is geheel gratis en vrijblijvend!

Benieuwd hoe iFinco jou kan helpen in de zoektocht naar jouw droomwoning? Maak vandaag nog een afspraak met onze experts!