Er zijn steeds meer singles in onze samenleving. Zo maken alleenstaanden en éénoudergezinnen maar liefst 45% uit van alle huishoudens in België. Eénpersoonshuishoudens komen dus heel vaak voor, maar zijn helaas niet de norm als het om financiën gaat. Maar wil dit dan zeggen dat je als alleenstaande niet meer kan of mag dromen van een eigen woning? Niet noodzakelijk. iFinco legt je graag uit hoe je als alleenstaande toch een hypothecaire lening kan verkrijgen.
Huis kopen als alleenstaande

Een huis kopen als alleenstaande: een utopische droom?

Financieel gezien is het een stuk lastiger als alleenstaande, zeker als het gaat om huisvesting. De tarieven voor gas en elektriciteit blijven de hoogte in schieten, de grondprijzen stijgen en op de huurmarkt betaal je vaak ook al tussen de 650 en 950 euro. En daar sta je dan, als alleenstaande, met een loon van 1.800 euro per maand en de wens om nog wat financiële ruimte over te houden voor een sociaal leven.

Het is niet onbekend dat banken niet staan te springen om alleenstaanden een woonkrediet te geven. Zo is het zogenaamde 'leefoverschot', het bedrag dat overblijft van je inkomen na aftrek van de kredietlast, een belangrijke voorwaarde om een lening te kunnen aangaan. Bij grootbanken ligt die grens meestal op 1.150 euro. Met een inkomen van 1.800 euro wil dat zeggen dat je dus 650 euro over hebt om aan een woningkrediet te spenderen. Voor dat bedrag kunt u 160.000 euro ontlenen, voor die prijs een appartement of huis vinden, is bijna utopisch, tenzij je zelf nog veel spaargelden zou investeren.

Hoe wordt het kopen van een huis als alleenstaande haalbaar?

Toch is een huis kopen als alleenstaande geen onmogelijke opgave. Waarom zou je dan niet investeren in bakstenen voor jezelf, in plaats van bakstenen voor je verhuurder? iFinco wijst je graag op weg.

KLOP EENS AAN BIJ EEN KREDIETMAKELAAR IN PLAATS VAN EEN GROOTBANK

Als het aankomt op een woonkrediet of leningen in het algemeen, is de eerste reflex van velen om aan te kloppen bij een grootbank. Jammer genoeg is een 'nee' eerder de regel dan uitzondering, zeker als het gaat om alleenstaanden.

Grootbanken leggen vaak strenge voorwaarden op aan hun klanten. Zo kan je bij klassieke banken tot maar 30% van het loon lenen. Hoewel velen denken dat dit de wettelijke maximum is, is het feitelijk een interne regel die banken opleggen zodat zij ook nog kunnen verdienen aan hun eigen klanten. Klanten die goed kunnen sparen en kunnen beleggen op termijn, brengen immers meer geld op dan klanten die enkel een krediet afsluiten. Het is dan ook logisch dat klassieke banken niet staan te springen voor alleenstaanden die waarschijnlijk niet veel over hebben om een centje op zij te zetten per maand.

Maar wat velen vergeten, is dat er meer onder de zon is dan alleen de traditionele grootbanken. Zo heb je ook de mogelijkheid om aan te kloppen bij een kredietmakelaar zoals iFinco.

Waar klassieke banken enkel hun eigen producten aanbieden, werkt iFinco samen met meerdere kredietmaatschappijen. Het grote verschil met banken is dat deze instellingen geen rekeningen, beleggingen of andere bankproducten willen verkopen. Zij kijken dus niet of er nog iets te verdienen valt met het restinkomen, maar kijken wél of het restinkomen voldoende is om het krediet te betalen. Dit stelt kredietmaatschappijen in staat om iets flexibeler om te springen met het leefoverschot, waardoor je tot 55% van het loon kan lenen. Hoewel deze grens hoger ligt dan de 30% bij een doorsnee bank, zijn beiden uiteraard volkomen wettelijk.

iFinco beschikt over een netwerk van wel 25 kredietinstellingen. Het resultaat? Wij kunnen voor elk type klant op zoek gaan naar het meest geschikte krediet, zonder het aansmeren van dure nevenproducten of het stellen van onredelijke voorwaarden.

Waar iFinco het verschil maakt

OMHOOG KRIKKEN LEENCAPACITEIT

Bij iFinco zoeken we steeds naar een krediet dat voor jou perfect haalbaar is en blijft. Daarom wordt niet alleen je loon, maar ook maaltijdcheques en kindergeld meegenomen in de berekening. Zo kunnen we de leencapaciteit al snel optrekken.

Als je bijvoorbeeld 1.800 euro per maand verdient, kan je je leencapaciteit optrekken tot 850 euro per maand, in plaats van de 650 euro die bij grootbanken geldt. Voor 850 euro per maand – een bedrag dat je tegenwoordig snel kwijt bent aan huur – leen je vlot tussen de 205.000 en 215.000 euro. En dan is de keuze tussen huren of kopen snel gemaakt!

VARIABEL LENEN IN PLAATS VAN VAST

De keuze voor een renteformule hangt helemaal af van de vraag hoe jij jouw leven ziet over 10 tot 15 jaar. Binnen die periode verandert je leven immers grondig, ook al denk je vandaag van niet. Je verandert van job, je wil groter gaan wonen, gaat scheiden,… Op 10 tot 15 jaar tijd wordt je leven soms helemaal ondersteboven gehaald.

Je moet kijken naar je eigen leenhorizon. Weet je al zeker dat je je woning over een aantal jaar gaat verkopen? Dan zal de lening in de meeste gevallen moeten worden herzien. Een vaste rentevoet is dus pas misschien interessanter als je weet dat je de volledige looptijd van het krediet zal uitlopen. Maar ook wanneer je zeker bent dat je je woning niet gaat verkopen kan je een variabele rentevoet nadien nog steeds laten omzetten naar een vaste rentevoet bij dezelfde bank.

Bovendien is variabel lenen vaak voordeliger. Neem eens een kijkje naar het onderstaande voorbeeld waarbij een alleenstaande 200.000 euro wilt lenen met een looptijd van 300 maanden (25 jaar).

Wanneer je 200.000 euro leent met een vaste rentevoet van 1,75% betaal je in totaal 244.281 euro terug.

Ontleend bedrag

Tarief

Maandlast

Interesten

Interesten bij stijging

Totaal

Totaal bij stijging

€ 200.000

1,75%

€ 822,25

€ 46.675,24

Niet van toepassing

€246.675,24

Niet van toepassing

Maar wanneer we dan kijken naar variabel lenen, zien we een heel ander beeld. Stijgt de rente niet, dan wint de klant maar liefst 19.327,96 euro! Moest de rente meteen naar het maximum stijgen, wat weinig waarschijnlijk is, dan betaalt de klant 2.297,80 euro meer over de volledige looptijd van 25 jaar. Dat komt neer op een bedrag van 7,66 euro per maand.

Ontleend bedrag

Tarief (3/3/3)

Maandlast

Interesten

Interesten bij stijging

Totaal

Totaal bij stijging

€ 200.000

1,05%

€ 757,82

€ 27.347,28

€ 48.973,04

€ 227.347,28

€ 248.973,04

We moeten je dus niet uitleggen dat de kans op quasi 19.000 euro winst een stuk hoger ligt dan de kans op een beperkt verlies. Bij iFinco maken we graag met jou deze oefening zodat we steeds het meest correcte woonkrediet kunnen aanbieden.

SNELLE ÉN PERSOONLIJKE SERVICE

Ben je op zoek naar een woning, dan heb je het waarschijnlijk al gemerkt: om een huis te kunnen kopen moet je snel zijn. Zeker bescheiden woningen voor alleenstaanden zijn gegeerd en dus ook snel verkocht.Toch moet je bij klassieke banken vaak weken wachten op een afspraak… met als gevolg dat je vaak woningen misloopt.

Bij iFinco hechten we echter veel waarde aan een snelle én persoonlijke service. Zo kan je bij ons vaak binnen de week terecht en zorgen we voor een snelle afhandeling. Bovendien staan we steeds voor jou paraat, of dat nu online, op kantoor of bij jou thuis is. Op deze manier zorgen we dat jouw droomwoning binnen handbereik ligt.

Ontdek wat iFinco voor jou kan betekenen

Bij iFinco kijken we naar jouw individuele situatie zodat je wél een eigen woning kan aankopen als alleenstaande. We wijzen je niet alleen op weg naar het geknipte woonkrediet, we pleiten ook voor een 360°-aanpak. Onze vastgoed experts begeleiden je graag bij het volledige proces van de aankoop en alle administratie die daarbij komt kijken. Zo zijn we aanwezig bij de notaris, lezen we contracten na en volgen we de akte op.

Op zoek naar een partner die je niet zomaar het eerste beste woonkrediet aansmeert? Maak een afspraak met iFinco en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen!

info@ifinco.be
09 224 22 22