Je zal bij het lezen van de titel van deze blog misschien denken: “Hoezo? De woonbonus was toch al een paar jaar afgeschaft?”. Het antwoord op deze vraag is deels juist, maar deels ook niet! De realiteit is iets complexer dan dat. We leggen het je op een eenvoudige manier uit in deze blog!

Federale woonbonus voor tweede woning

Federale woonbonus voor tweede verblijf

Sinds 2020 is er in Vlaanderen inderdaad geen woonbonus meer op de eerste woning. Dat voordeel werd vervangen door lagere registratiekosten bij de aankoop. Maar wist je dat er wél nog iets bestaat zoals de federale woonbonus?

De federale woonbonus is er voor iedereen die bereid is om te investeren in een tweede verblijf of opbrengsteigendom en hiervoor een woonkrediet afsluit. Nog tot eind 2023 kan je beroep doen op deze bonus, deze wordt toegekend bij elk nieuw woonkrediet.

Het voordeel van een woonkrediet afsluiten voor een tweede woning in 2023? Je kan dit jaar de kapitaalaflossingen nog inbrengen in de fiscale korf van het langetermijnsparen. Zo krijg je jaarlijks 30% belastingvermindering op een bedrag van maximaal 2350 euro (naargelang het beroepsinkomen). Dat levert gedurende de volledige looptijd van de lening een jaarlijks belastingvoordeel op tot +/- €705 per belastingplichtige!

Wanneer geniet je van belastingvoordeel?

In de praktijk zal er gekeken worden of er nog een woonkrediet lopende is voor de eigen gezinswoning. Valt deze onder de fiscaliteit van vóór 2016, dan is er vaak bijna geen ruimte om te genieten van het belastingvoordeel.

Sinds 2016 is er echter wel een aanpassing gebeurd die voor meer ruimte zorgt: de Vlaamse geïntegreerde woonbonus (leningen vanaf 1/1/2016) kan gecombineerd worden met het federale langetermijnsparen.

Geniet nu nog van de federale woonbonus voor een tweede verblijf of opbrengsteigendom!

Goed nieuws dus, al is het NU het moment om hier nog van te genieten: vanaf 2024 verdwijnt de federale woonbonus voor een tweede woning namelijk ook.

Bij iFinco zijn we ervan overtuigd dat investeren in onroerend goed ook in 2023 nog steeds een slimme keuze is, zowel voor particulieren als professionelen:

 • Zolang de spaarboekjes weinig/niks opbrengen, en al zeker in combinatie met een hogere inflatie, verarmt men elke dag een beetje door centen op zo’n rekening te parkeren.
 • Bovendien is het aangenaam om ‘tastbaar vermogen‘ te bezitten dat gestaag in waarde stijgt en niet onderhevig is aan crisissen op de wereldmarkten zoals aandelen.

Wij sommen graag op wat je moet weten als je overweegt investeringsvastgoed te kopen:

 • Maandelijkse huurinkomsten
  Huurinkomsten vormen een mooie aanvulling op je inkomen of pensioen. Eens jouw lening afbetaald is, geniet je van extra inkomsten zónder dat je hier iets voor hoeft te doen.
 • Hoog rendement
  De huurprijzen worden jaarlijks geïndexeerd en blijven daardoor stijgen. Bovendien gaat ook de waarde van je pand steeds meer de hoogte in.
 • Fiscaal interessant
  - De meerwaarde van de verkoop is onbelast als je jouw vastgoed verkoopt na ten vroegste 5 jaar: op zeer weinig andere winsten is er weinig/geen belasting. Dit is aldus een enorme troef!
  - Zoals in het begin van het artikel al aangekaart, kan je een lening voor een opbrengstpand fiscaal inbrengen in de korf van het langetermijnsparen. Alle leningen aangegaan voor 2024 komen hier nog voor de volledige looptijd in aanmerking. Het is dus interessant om zo lang mogelijk te lenen voor uw opbrengstpand, zodat u maximaal van deze aftrek blijft genieten.
  - Voor elk krediet dat wordt aangegaan voor het verwerven of behouden van een onroerend goed, zijn interesten fiscaal aftrekbaar.
 • Inflatiebestendige investering
  Daar waar spaarboekjes onderhevig zijn aan een stijgende inflatie en het geld dag per dag minder waard wordt, is dat bij investeringsvastgoed niet het geval. In tegendeel zelfs: jouw vastgoed wordt doorheen de jaren steeds meer waard!
 • Tastbaar vermogen
  Investeren in vastgoed betekent zekerheid en veiligheid. Je koopt letterlijk bakstenen en heeft dus altijd iets in handen, wat er ook gebeurt.
 • Successieplanning
  Een juiste spreiding van het roerend en onroerend vermogen kan jouw kinderen en partner heel wat erfbelasting besparen. Roerend en onroerend vermogen wordt namelijk apart, via het systeem van schijven, berekend.

Sparen in combinatie met investeringsvastgoed? Het kan!

Sommige mensen kiezen om puur op rendement iets te kopen en dan te verhuren, al dan niet op lange termijn. Andere mensen dromen van een tweede verblijf ergens aan de Belgische kust of in de Ardennen waar men zelf genot van heeft, al dan niet gecombineerd met wat extra inkomsten door alsnog wat te verhuren als men er zelf geen gebruik van maakt.

Eender voor welk type vastgoed of locatie, kan men kiezen om eigen spaarcenten in hun “project” te investeren. Echter, dat is niet per sé altijd nodig, bijvoorbeeld als je al een eigendom hebt die (groten)deels of helemaal afbetaald is: bij iFinco bekijken we of/hoe het voordelig is om die eigendom te “activeren” als eigen middelen bij de aankoop van de tweede eigendom. Op die manier kan men zijn cash ter beschikking houden voor onvoorzienigheden, wat veel mensen een comfortabel vinden.

Een ander manier is om een levensverzekering waarvoor men periodiek spaart te combineren met een investering in vastgoed: de spaarpot die je geleidelijk aan hebt verzameld, wordt dan gebruikt om op het einde van de rit jouw lening terug te betalen …

Investeren in vastgoed? Laat je informeren!

 • Alles begint bij een correcte aankoop van uw eigendom: hoe beter de aankoopprijs is, hoe beter je startpositie is voor de verhuur. Denk dus ook hier goed over na en weeg verschillende opties af! Oriënteer je breed en ga vooral veel vergelijken.
 • Kijk ook goed naar de EPC-waarde van het pand. Er bestaan regels waarbij de huurprijs van panden met een minder goede EPC-score niet of slechts deels geïndexeerd mogen worden!
 • Weet dat er in verschillende gewesten andere regels van toepassing zijn. Zo variëren de registratierechten per gewes. Blijf dus bij de les en omring je steeds met de juiste mensen (zoals iFinco, uw notaris, …) die op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes in fisco-wereld…

Interesse? Kom eens langs bij iFinco en ontvang je een op maat gemaakt financieel plan dat rekening houdt met je fiscaliteit, je budget en persoonlijke voorkeuren. Tot snel!

Maak een afspraak met iFinco!
Aanvraag betalingsuitstel voor woonkredieten sluiten

De energie- en grondstofprijzen zijn de afgelopen maanden enorm gestegen, met grote gevolgen voor de economische situatie van ons land. Door de hoge energieprijzen komt ook de financiële situatie van tal van gezinnen onder druk te staan. In deze context zet ook Ifinco zich in om jou een oplossing aan te bieden.

Ontdek hoe we je kunnen helpen