Overweeg je om te investeren in een opbrengsteigendom? Dan is het een goed idee om daarvoor een krediet af te sluiten. Vaak levert dit een hoger rendement op dan wanneer je het pand zonder lening aankoopt. Er zijn echter verschillende financieringsmogelijkheden als het aankomt op de aankoop van een investeringspand. In deze blog lees je meer over de opties die je hebt om te investeren in een beleggingseigendom en welke mogelijks bij jou past. Lees snel verder om het zelf te ontdekken!

I Finco Coverfoto Blogs

Wat is een opbrengsteigendom?

Een opbrengsteigendom, ook wel bekend als een investeringspand, is vastgoed dat je koopt om niet zelf te bewonen, maar om te verhuren. Dit kan een huis zijn, maar ook een appartement, een gebouw met meerdere appartementen, een studentenkot, een vakantiewoning, ...

Het doel van een opbrengsteigendom is om inkomen te genereren dankzij huurinkomsten. Deze inkomsten dekken vaak al de maandelijkse kosten zoals de hypothecaire lening, verzekeringen, het onderhoud, ... Kortom: de aankoop van een zo'n pand is een investering die zichzelf praktisch afbetaalt.

Een mooie bron van inkomsten dus. Maar let op: hoewel je online vaak leest dat een investeringseigendom een mooie manier van passief inkomen genereren is, is het toch belangrijk om hierbij een kanttekening te maken. Helemaal passief is het immers nooit, aangezien je zelf ook verantwoordelijkheden draagt voor het vinden en behouden van geschikte huurders, het beheren én het onderhouden van het pand.

Waarom investeren in een opbrengsteigendom?

Iedereen weet ondertussen wel dat het geld op ons spaarboekje bitter weinig oplevert, en daar lijkt niet snel verandering in te komen. Investeren in vastgoed daarentegen is een relatief veilige belegging die op lange termijn meer opbrengt. Zeker wanneer je je professioneel laat adviseren door een kredietmakelaar zoals iFinco!

Nog een aantal redenen waarom het een goede keuze is om te investeren in vastgoed:

  • Waardegroei op lange termijn: de algemene, historische trend is dat vastgoed op termijn stijgt in waarde. Door te investeren in een beleggingseigendom kan je profiteren van de waardestijging, wat resulteert in vermogensgroei.
  • Bescherming tegen inflatie: door inflatie wordt je geld op termijn minder waard. Door de jaarlijkse huurindexatie ontvang je echter steeds meer huurinkomsten, wat een bescherming biedt tegen de stijgende inflatie.
  • Hefboomeffect: door te lenen voor een investeringspand, kan je méér rendement halen dan wanneer je hier niet voor leent. Dit noemen we ook wel het 'hefboomeffect'. Je verdient immers op geleend geld en met minder eigen vermogen.

Lenen voor een opbrengsteigendom: de mogelijkheden

Het aankopen van een opbrengsteigendom kan met verschillende soorten kredieten. Je kan kiezen voor het gebruikelijke hypothecair krediet, maar er zijn ook andere financieringsopties zoals wederopname van kapitaal of een bulletkrediet. Belangrijk is dat je je hierbij laat adviseren door een onafhankelijk kredietmakelaar zoals iFinco. Er is namelijk geen 'one-size-fits-all' oplossing voor iedereen.

HYPOTHECAIR KREDIET

Met een hypothecair krediet, het meest gebruikelijke krediet voor de aankoop van vastgoed, ga je een lening aan bij een bank of kredietverstrekker waarbij de gekochte opbrengsteigendom dient als onderpand. Kan je de lening niet meer afbetalen, bijvoorbeeld omdat je geen huurinkomsten genereert, dan heeft de kredietverstrekker het recht om de woning te verkopen om het openstaande kapitaal alsnog te recupereren.

Ontdek meer over het hypothecair krediet in deze blog!

WEDEROPNAME VAN EIGEN KAPITAAL

Heb je nog een lening lopen voor een ander eigendom en is dit krediet grotendeels afgelost? Dan kan je gebruik maken van wederopname van het eigen kapitaal. Hierbij ontleen je het reeds afgeloste kapitaal opnieuw, tegen de huidige rentetarieven. De hypotheek wordt hierbij gevestigd op het pand waarvoor je de eerste lening aanging en dus niet op het investeringspand zelf.

Het grote voordeel van wederopname is dat je geen notaris- en hypotheekkosten moet betalen. Het nadeel is dan weer dat de hypotheek verbonden is aan de woning waar je al een hypotheek op had (meestal de gezinswoning). Kan je het krediet voor de opbrengsteigendom niet meer aflossen, dan kan je in het allerergste geval je gezinswoning dus verliezen.

BULLETKREDIET

Tot slot is er de mogelijkheid om een bulletkrediet af te sluiten. Met dit soort krediet betaal je tijdens de looptijd enkel de intresten op het geleende kapitaal en los je pas op de einddatum het volledig geleende kapitaal af.

Dergelijke lening wordt echter niet zomaar toegekend en er gelden strenge voorwaarden. Je moet namelijk aan de bank of kredietverstrekker kunnen aantonen dat je over het nodige kapitaal beschikt of zal beschikken, bijvoorbeeld dankzij pensioensparen, een groepsverzekering of de verkoop van een ander pand.

Investeren in een opbrengsteigendom? Laat je adviseren door iFinco!

Naast bovengenoemde opties zijn er nog tal van mogelijkheden om te investeren in een beleggingseigendom. Heb jij je oog laten vallen op een investeringspand en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Maak gerust een afspraak bij iFinco voor vrijblijvend en gratis kredietadvies!

Maak nu je afspraak bij iFinco!